Udstilling

 

Kunstudstillingen "barnets stemme"

v/Billedkunstner Lene Juhler

 

Den 11 oktober 2014 åbnede kunstudstillingen "barnets stemme" som blev vist på Vejle Kunstmuseum frem til 10 januar 2015.

 

Til vores store glæde sagde Kulturminister Marianne Jelved sagt ja til vores invitation om at besøge kunstudstillingen og høre om "barnets stemme". Kulturministeren "klippede snoren" på ferniseringen lørdag d. 11. oktober.

 

Kunstudstillingen "barnets stemme" består af 4 installationer, med 4 store Malerier på 1.00 x 4.00 meter og 4 skulpturer med høretelefoner.

 

Installationerne vil stå i et "mælkebøttelandskab" som gæsten bliver en del af og forlader med sanserne vakt.

 

På hvert maleri er barnet skildret i en situation som hos gæsten skaber erindring og genkendelse. Når gæsten tager hovedtelefoner på høres en stemme. Kontakten er skabt...

 

Temaet i 2014 var "Børns møde med kunsten". Der vil i udstillingsperioden være rundvisninger for grupper. Lene har ligeledes udviklet et tilbud til skolebørn i Vejle Kommune og Sanne arrangerer sociale cafeer for politikere og fagfolk i forbindelse med udstillingen.

 

I 2015/16 skal udstillingen rundt i hele Danmark, og her vil temaet bl. a være Frivilligt arbejde for de mest udsatte børn. Vi er i samarbejde med kirkelige kredse om diakoni, og skal ligeledes arrangere udstillinger sammen med frivillige organisationer.

 

Tilbud til skoler i Vejle Kommune.

Lene har udviklet et tilbud til skoler, hvor elever sammen med deres lærer kan besøge kunstudstillingen og deltage i et kunstnerisk laboratorium.

 

Her kan de på udstillingen få et autentisk møde med kunsten og kunstneren.

Børnene kan i malerierne og installationerne genkende, hvor de er lige nu. Kunstneren har med udstillingen skabt et rum, hvor barnet ses, høres og forstås. Der er håb og en udvej.

 

Elever vil på udstillingerne arbejde med billedkunsten, og få en oplevelse af, at de selv kan kommunikere med deres billeder. Noget der styrker den enkeltes oplevelse af eget værd og kunnen. Vi skaber noget i fællesskab, som er større end det, vi kunne have skabt alene. Eleverne oplever ro og fordybelse i den kunstneriske proces. De oplever, at det kræver øvelse og koncentration at blive god. De får øje på både kunstens og kunstnerens rolle og værdi.

 

Lene: "Vi ved fra internationale forskningsprojekter, at tidlig kunstnerisk stimulering af børn har en betydelig personlig, faglig og samfundsmæssig effekt.

Kunsten kan præge børns udvikling og styrke deres identitet. Et barn der har det svært følelsesmæssigt, socialt og læringsmæssigt, har et særligt behov for at opleve den mangfoldighed i udtryk og sanselighed, som kunst og kultur rummer.

Billedkunst kan give børn og unge mulighed for at opnå erfaringer og erkendelser, som det er svært at få på andre måder. Det kan være eksistentielle spørgsmål som identitet, køn, døden og at der er noget, der er større end os selv.

Kunsten viser børn med udfordringer, at de ikke er alene, og der findes et fællesskab, hvor sociale forskelle ikke har den sædvanlige betydning".

 

Filosoffen og forfatteren Villy Sørensen har engang sagt: "Kunst er for samfundet, hvad drømme er for den enkelte".

 

Sociale Cafeer.

Sanne arrangerer i forbindelse med udstillingerne sociale cafeer for politikere og fagfolk, hvor hun med udgangspunkt i sin egen opvækst fortæller om "barnets stemme". Fokus er at alle kan være med til at skabe "Mælkebøttebørn" i en kommune. Kunsten og kulturen kan og bør være en del af børn og unges liv fra de er helt små. Når børn udfolder sig i et kunstnerisk rum, kan de opleve sig som en del af fællesskabet, hvor sociale forskelle ikke har den sædvanlige betydning.

Sanne:" Vi ved fra forskningen om børns resiliens (modstandskraft), at nogle børn der har haft en barsk opvækst med omsorgssvigt og traumatiske oplevelser, klarer sig bedre end andre.

Et anerkendt begreb på disse børn er ”mælkebøttebørn” (Cronström – Beskov 1996). En beskyttende faktor hos barnet kan være særlige kreative og kunstneriske evner. Disse børn har i særlig grad behov for at udfolde sig kreativt. Mødet med kunsten kan styrke barnets følelsesmæssige, kognitive og sociale kompetencer".

 

Vandreudstillingen "barnets stemme" vil efterfølgende blive vist i Bruxelles og på Grønland i 2016/17. Før, under og efter udstillingerne vil vi med temadage,

workshops o.a inspirere til at udvikle ny socialfaglig praksis i.f.t udsatte børn.

Udstillingen åbnede d. 11 Oktober på Vejle Kunstmuseum. Her ses modtagelseskomiteen, der venter på at Kulturministeren ankommer. Fra venstre: Chef for Vejle Museerne Ove Sørensen Formand for Kultur og fritidsudvalget Dan Arnløv, Billedkunstner Lene Juhler og Viceborgmester Søren Peschart.

Foto Ilona Gundersen.

Marianne Jelved og Lene er fra starten i kontakt og dialog.

Til vores store glæde kom der ca 400 til ferniseringen. Trods de mange tilhørere, var det en stor oplevelse at , at rummet var fyldt med nærvær, opmærksomhed. Alle lyttede og sansede. Vi tror der blev taget eftertanke med videre.

Foto. Ilona Gundersen.

Lisbeth Zornig, FHV. Formand af Børnerådet, nu Leder af Zornig Huset, holdt en tale, der som sædvanligt gav os noget at tænke på. Sanne og Lisbeth fik mulighed for at udveksle deres erfaring i arbejdet med "Mælkebøttebørn" Sanne er medlem af Zornigs tænketank, der rådgiver kommunerne i deres praksis i.f.t de mest belastede familier i Danmark.

Foto: Ilona Gundersen