Presse

 

Pressemeddelelse og invitation.

 

Mælkebøttebørn og kunstens styrke

Vejle: Kulturminister Marianne Jelved og Lisbeth Zornig åbner socialt kunstprojekt hvor kunsten er talerør for udsatte børn

 

Op af gulvet vokser et tæppe af gule mælkebøtter, og store malerier af børn med insisterende øjne fylder en del af kunstmuseet i Vejle fra lørdag den 11. oktober, hvor udstillingen ”Barnets Stemme” åbner. Udstillingen har undertitlen ”Mælkebøttebørn – kunst og livskraft”, og den fokuserer på udsatte børn og er en del af et projekt, hvor kunst, forskning og sociale aktiviteter går hånd i hånd. Projektet er skabt af billedkunstner Lene Juhler og hendes søster, socialfaglig konsulent Sanne Juhler Hansen. Projektet har det dobbelte formål på den ene side at insistere på, at udsatte børn skal ses og hjælpes, og at alle kan gøre noget. På den anden side vil projektet slå til lyd for, at oplevelse af kunst kan være en vigtig støtte for udsatte børn.

”Kunsten kan vise børn med problemer, at de ikke er alene, og at der findes et fællesskab, hvor sociale forskelle mister deres betydning. Vi ved fra forskningen om børns modstandskraft – det der kaldes resiliens – at nogle børn på trods af en barsk opvækst med omsorgssvigt og traumatiske oplevelser, bliver mønsterbrydere, også kaldet ”mælkebøttebørn”. En beskyttende faktor hos barnet kan være særlige kreative og kunstneriske evner, og derfor er det vigtigt at give børn muligheden for at bruge og udvikle netop de evner”, siger Lene Juhler, som står bag udstillingens store malerier og tilhørende lyd-, skulptur- og fotoinstallationer.

Hos VejleMuseerne er kunstfaglig overinspektør Nina Damsgaard glad for at være en del af projektet:

”VejleMuseerne er gået ind i dette projekt af to grunde: Det har en stærk kunstnerisk kvalitet, og samtidig er det et projekt, som vil bruge kunsten aktivt til at nå de børn, som måske ikke bliver set eller får mulighed for at udtrykke sig kunstnerisk. I kunstverdenen er det jo hele tiden vores ambition at vise, at kunsten hjælper os som mennesker med at udtrykke og forstå os selv, ikke mindst de store følelser og voldsomme oplevelser”, siger Nina Damsgaard.

 

Baggrund

Lene Juhler og Sanne Juhler Hansen, som står bag projektet ”Barnets Stemme”, er ikke selv ukendte med udsatte børns vilkår. De to Vejle-søstre kommer fra et hjem med alkoholisme og vold og fik ikke selv den hjælp, de havde brug for som børn og unge. Derfor er deres ildhu så meget desto større i arbejdet for at forbedre forholdene for udsatte børn og være med til at vise nye veje for, at udsatte børn kan blive mønsterbrydere, kan blive mælkebøttebørn, som kan vokse og blomstre selv under meget hårde forhold.

Projektet ”Barnets Stemme” blev sat i gang efter Brønderslev-sagen i 2011, hvor det rystede de to søstre, at mange kendte til vanrøgten uden, at børnene fik den tiltrængte hjælp. Derfor besluttede de at skabe projektet ”Barnets Stemme”. Foruden udstillingen af Lene Juhlers værker består projektet af kunstevents rundt omkring i Vejle, hvor Lene Juhler planter små ”mælkebøttebørn” på uventede steder – en event som også har lagt vejen forbi folketinget. Sanne Juhler Hansen arrangerer sociale cafeer for fagfolk og politikere. Projektet indeholder også en konference for erhvervslivet samt kunstlaboratorium for skolebørn på kunstmuseet, hvor Lene Juhler guider børn gennem sin udstilling med forskellige opgaver og aktiviteter og samtidig fortæller om sin egen baggrund. Der kan bestilles særlige rundvisninger i udstillingen ved kunstneren selv.

Læs mere om projektet på www.barnetsstemme.dk

 

”BARNETS STEMME

Mælkebøttebørn – kunst og livskraft”

Lørdag 11. oktober kl. 14

VejleMuseerne – Kunstmuseet

Flegborg 16-18, Vejle

Udstillingen vises indtil den 10. januar 2015

 

Til Journalister:

Sanne Juhler Hansen og Lene Juhler kan kontaktes for interview om deres livshistorie og arbejdet med ”barnets stemme”

Sanne mail: sanne@juhlerhansen.dk

Sanne mob: 21322616